Coronavirus en airco's

Gepubliceerd op 13 maart 2020 om 16:14

Coranavirus en airco's

Wat heeft het Coranavirus te maken met een airco? Zo op het eerste gezicht niet veel maar toch willen we u informeren. De airco's die hier in Nederland verkocht worden komen namelijk voor een groot deel uit China. Daar worden de onderdelen grotendeels geproduceerd. Nu lijkt de zomer nog heel ver weg maar door gebrek of schaarste aan onderdelen omdat de fabrieken lange tijd stil hebben gestaan in China, moet u nu toch reeds nadenken over de aanschaf van een airco dit jaar. Het kan zijn dat er om deze reden de komende zomer niet genoeg airco's op voorraad staan. Mocht u een airco overwegen dat is het nu tijd om u te oriënteren. Hieronder vindt u nog aanvullende informatie over airco's.

 

In warme landen is het heel normaal dat woningen voorzien zijn van airco. In ons land lag dit iets minder voor de hand. Maar u herinnert u zich de hete zomers van de afgelopen jaren toch vast nog wel? Steeds meer mensen zoeken verkoeling op warme dagen en nachten in hun woning. Doordat het klimaat verandert merken we dat de zomers steeds warmer worden. 

Een airco is dan de oplossing omdat je dan de temperatuur heel gemakkelijk naar het gewenste niveau kunt brengen. Maar hoe kies je de juiste en waar moet je op letten? We geven je in dit blog een aantal tips waar je rekening mee moet houden. 

  1. Welke ruimte(s) wil je verkoelen?

De één wil de studeerkamer of zolder koelen, terwijl een ander juist een koele slaapkamer wil. 

Het is daarom belangrijk om vanaf het begin rekening te houden met de kamers die je eventueel in een later stadium ook wilt koelen. Je kunt bv. Met eenslit unit meerdere kamers verkoelen, maar met een monoblock unit niet.

  1. Hoe goed is je woning geïsoleerd?

Een andere belangrijke factor is de isolatie van je woning. Oude huizen nemen niet alleen sneller warmte op, maar houden deze ook langer vast dan nieuwe huizen. 

Neem deze isolatiewaarde dus mee in je keuze en bepaal welke invloed deze heeft op de airco. Indien de woning niet optimaal geïsoleerd is dan moet de airco veel harder zijn best doen om de gewenste temperatuur te bereiken.

  1. Twee types

Je kunt kiezen uit een monoblock of split unit airco. Een split unit bestaat uit een binnen- en buitenunit. Een verbindingsstuk voert het koelmiddel naar binnen en koelt daarmee de warme lucht in die ruimte. De split unit is dus zeer effectief en relatief stil. 

Een monoblock unit heeft geen buitenunit en wordt ook wel gezien als een alles-in-een oplossing. De monoblock is bijzonder praktisch en snel te installeren, maar heeft een hoger geluidsniveau dan de split unit-airco. Twee gaten in de muur van 17 cm volstaat om het geheel te laten functioneren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.