Hoe voorkom ik roest in branderkamer

 

De verf in de verbrandingskamer dient o.a. als een “bescherming” tegen roest.

Dat de verf in de verbrandingskamer verdwijnt is, gezien de hoge temperaturen in de kachel, geheel normaal.

Als de verf weggebrand is kan de kachel natuurlijk wel gaan roesten bij een hoge vochtigheidsgraad in de kachel.

 

De kachel kan uit zichzelf uiteraard geen vocht aanmaken. De vochtigheid zal dus via het rookkanaal en/of de externe aansluiting van de luchtinlaat in de kachel terecht kunnen komen.

Zelf kunnen we hier niet veel aan doen en dit kan voor de kachel ook weinig of geen kwaad, enkel is het esthetisch niet zo mooi.

De enige oplossing om dit te voorkomen is om alle roest volledig af te borstelen en te reinigen om daarna met een spuitbus een nieuwe verflaag aan te brengen. Dit kan het best direct na het stookseizoen worden uitgevoerd.

De verf zal dan een beschermende laag vormen tegen de vochtigheid die vooral in de zomermaanden, als de kachel niet wordt gebruikt, de kachel een roestaanslag bezorgt.

 

Hoe dit probleem voorkomen? (in volgorde van efficiëntie)

1)  Luchtinlaat of rookgasafvoer van de kachel afsluiten met papier. (bij eerste stookbeurt niet vergeten dit te verwijderen!!!)

2)  De kachel loskoppelen van het rookkanaal. (niet zo praktisch..)

3) De deur van de kachel iets open laten staan. (ventilatie door de gehele kachel)

4)  Enkele vocht-absorberende zakjes in de kachel leggen (is ter voorkoming niet altijd voldoende...).

5)  De verbrandingskamer na elk stookseizoen herspuiten zodat de verf een beschermde laag vormt tegen roestvorming in de kachel. Afsluiten van de rookgasafvoer en luchtinlaat (indien aangesloten op buitenlucht) blijft aanbevolen.