Pelletkachel onderhoud

 

Uw brander(kamer) en aslade hoort u dagelijks  te reinigen. Periodiek groot onderhoud is echter ook noodzakelijk. Dit onderhoud aan uw pelletkachel is nodig tussen de 900 en 2000 branduren. Dit is mede afhankelijk van het merk/type van de kachel, uw manier van stoken en de kwaliteit van de pellets. 

Het binnenwerk van de branderkamer dient tijdens het groot onderhoud, deels verwijderd te worden. Zo is het inwendige van de pelletkachel toegankelijk voor het goed schoonmaken van de warmtewisselaar. De ruimtes tussen de buizen, bovenin de branderkamer, dienen HEEL GOED schoongemaakt te worden. 

Daarna dient de ventilator uit het pomphuis gedemonteerd te worden waarna men de waaier goed schoon kan maken. U hoeft vaak niet de ventilator geheel te demonteren.  
Maak het slangetje naar de luchtdrukschakelaar los en blaas deze door.

Het kan soms nuttig zijn om het  groot onderhoud buiten uit te voeren zodat de roet- en asresten niet in de kamer komen.

Veel mensen zijn best in staat het groot onderhoud zelf goed uit te voeren. U dient zich echter wel te houden aan de instructies. De kachel moet voldoende gedemonteerd worden maar niet compleet uit elkaar, wat we helaas ook wel eens meemaken. Storingen en problemen zijn dan het gevolg. 

Soms is het verstandiger om het groot onderhoud te laten doen door een gecertificeerde monteur.

Bij het groot onderhoud van uw kachel controleert en reinigen we ook het afvoerkanaal en checken of de afdichtingsrubbers nog intact zijn.

Het komt wel eens voor dat een kachel na onderhoud meer geluid maakt dan voorheen. Dit kan gebeuren doordat de warmtewisselaar en de ventilatoren a.g.v. het stoken langzaam dicht raken door as- stof- en/of roetdeeltjes. Dit isoleert als het ware het geluid iets en omdat dit een langzaam proces is merkt u dat niet. Als dit allemaal verwijderd is en de kachel dus weer schoon is heeft hij zijn oorspronkelijke geluidjes ook weer terug. Zorg dan in ieder geval dat uw pellettank vol is want dat isoleert het geluid ook al iets.

Attentie: Bij een onderhoudsbeurt worden er geen veranderingen in de instellingen van de kachel aangebracht.