Pelletkachel onderhoud.

 

Uw brander(kamer) en aslade hoort u dagelijks  te reinigen. Periodiek groot onderhoud is echter ook noodzakelijk. Dit onderhoud aan uw pelletkachel is nodig tussen de 900 en 2000 branduren. Dit is mede afhankelijk van het merk van de kachel en de kwaliteit van de pellets. 

Het binnenwerk van de branderkamer dient tijdens het groot onderhoud, deels verwijderd te worden. Zo is het inwendige van de pelletkachel toegankelijk voor het goed schoonmaken van de warmtewisselaar. De ruimtes tussen de buizen, bovenin de branderkamer, dienen HEEL GOED schoongemaakt te worden. 

Daarna dient de ventilator uit het pomphuis gedemonteerd te worden waarna men de waaier goed schoon kan maken. U hoeft vaak niet de ventilator geheel te demonteren.  
Maak het slangetje naar de luchtdrukschakelaar los en blaas deze door.

Het advies is om het  groot onderhoud buiten uit te voeren zodat de roet- en asresten niet in de kamer komen.

Veel mensen zijn best in staat het groot onderhoud zelf goed uit te voeren. U dient zich echter wel te houden aan de instructies. De kachel moet voldoende gedemonteerd worden maar niet compleet uit elkaar gehaald te worden, wat we helaas ook wel eens meemaken. Storingen en problemen zijn dan het gevolg. 

Soms is het verstandiger om het groot onderhoud te laten doen door een gecertificeerd monteur.

Bij het groot onderhoud van uw kachel controleert en reinigt u ook het afvoerkanaal en checkt u of de afdichtingsrubbers nog intact zijn.