Mijn pelletkachel resoneert of trilt met brommend geluid.

Soms kan een pelletkachel resoneren als de aansluiting afwijkt. Dit kan met name voorkomen bij hermetische gesloten kachels. Een brommend, resonerend of trillend geluid hoor je dan. Hoe kun je dat oplossen?

De NextGen bv. is een hermetisch gesloten pelletkachel. Je maakt dus maximaal gebruik van dit voordeel als je de kachel ook als gesloten kachel aansluit. Aan de achterkant van de kachel zit de luchtinlaatbuis voor de luchttoevoer. Breng dit buisje naar buiten, zodat de lucht van buiten wordt aangezogen. 

Maar er zijn veel gebruikers die een gesloten pelletkachel niet als gesloten kachel aansluiten. Ze laten de luchtinlaat gewoon standaard de benodigde lucht uit de kamer aanzuigen. Je kunt dan soms een normaal aanzuiggeluid horen. Maar soms kan de kachel hierdoor ook gaan resoneren of trillen waardoor hij extra lawaai produceert. Dat laatste wil je natuurlijk niet en is eenvoudig op te lossen door één van de volgende mogelijkheden te kiezen.

Mogelijkheid 1

Sluit de pelletkachel alsnog gesloten aan. Breng vanaf de luchtinlaatbuis een buisje van 32 mm naar buiten aan. Hiermee is het resoneren voorbij en ben je het aanzuiggeluid tevens kwijt.

Mogelijkheid 2

Wil je geen extra gat door de muur dan kun je ook een stukje buis aanbrengen dat niet naar buiten hoeft om het resoneren op te lossen. Gebruik hiervoor 7 cm buismateriaal met een diameter van 32 mm en steek dat in het rubber dat in de luchtinlaatbuis zit. De hinderlijke geluiden zullen dan ook voorbij zijn.