Het verschil tussen een houtkachel en een pelletkachel.

Voordelen pelletkachel

De voordelen ten opzichte van een houtkachel:

* Hoger rendement en voordeliger stoken.

 

* Alles automatisch geregeld, u stelt het in zoals u wilt en de pelletkachel levert de gevraagde warmte. Voorbeeld; u wilt het in uw ruimte toch liever een graadje hoger hebben, u zet via het display of de afstandbediening de kachel een graadje hoger en de pelletkachel zorgt daarvoor. Ook is er bij sommige modellen een optie om dit via de kamerthermostaat te regelen.

 

*Geen zwaar werk zoals hout vervoeren, zagen, kloven, opslaan, bijvullen etc. Daarbij zijn zakken pellets ook veiliger dan het gebruik van hout, aangezien het zagen en kloven niet geheel ongevaarlijk is.

 

* Lange tijd continu stoken zonder steeds hoeven bij te vullen. Bij een houtkachel moet men zeer frequent houtblokken bijvullen (bent u hier te laat mee dan gaat de kachel langzaam uit en moet u hem weer opnieuw op gang zien te krijgen). In de pelletkachel werkt het anders, hierin zit een groot reservoir met pellets waarmee tientallen uren aaneen gestookt kan worden. Afhankelijk van de gewenste warmte komt dit vaak neer op één tot meerdere dagen stoken voordat men weer bij hoeft te vullen. Dit is een enorm voordeel ten opzichte van hout.

 

* Makkelijke bediening, met een paar drukken op de knoppen kunt u de temperatuur of het vermogen van de kachel aanpassen.

 

* Schonere lucht binnen- en buitenshuis. Een houtkachel kan erg stinken (zelfs in de kamer, met veel fijnstof, wat erg ongezond is), maar daar heeft u met een pelletkachel geen last van. Buiten uw huis ruik je geen stinkende geur die houtkachels wel hebben.

 

* Altijd een optimale verbranding, zonder daarvoor iets te hoeven doen. De pelletkachel regelt dit automatisch via de in de kachel aanwezige computer. Sommige modellen kunnen zelfs automatisch de parameters aanpassen naar de omstandigheden, zoals gebruikte pellets, trek in rookkanaal, etc. Hierdoor is de verbranding altijd optimaal. Vraag bij ons naar de betreffende modellen.

 

* Door het hoge rendement en de optimale verbranding is de kachelpijp veel minder heet dan bij een houtkachel. De warmte blijft in huis en gaat niet via de pijp naar buiten. De dubbelwandige geïsoleerde pijpen zijn zelfs handwarm.

 

* Slechts 0,5% as. U hoeft maar eens in de week de aslade te legen. Bij houtkachels is dit meestal dagelijks. Overigens kunt u de verkregen as goed in uw tuin deponeren, bijvoorbeeld over het gras of in uw bloementuin. Dit zorgt voor een goede vruchtbare aarde. Wij hebben ook een gemakkelijke as-stofzuiger te koop.

 

* Ondanks dat een pelletkachel veel schoner brandt en veel minder asresten achterlaat dan een houtkachel is het belangrijk dat u jaarlijks onderhoud aan uw kachel en afvoerkanaal laat uitvoeren. Zo kunt u altijd met een gerust hart van huis gaan. 

 

Algemene voordelen voor het stoken met pellets:

*Met pellets bent u niet afhankelijk van prijsschommelingen door economische of politieke veranderingen. Er zijn honderden pelletfabrieken in Europa en er zal altijd voldoende bos aanwezig zijn. Ook wordt er, om in de toekomst zeker te zijn van voldoende hout, volop bos aangeplant in Europa. Er is op dit moment zelfs meer bos in Duitsland dan 200 jaar geleden. Hoewel pellets uit schoon afvalhout en zaagsel worden gefabriceerd is er dus altijd ruim voldoende aanwezig. Ook agrariërs ontdekken deze nieuwe manier van geld verdienen en verruilen hun veestapel voor bomen.

 

*De prijzen van pellets zijn al jarenlang erg stabiel en zullen nooit zo hard stijgen als de prijzen van gas en olie, aangezien deze steeds schaarser worden.

 

*Houtpellets zijn gemakkelijk op te slaan, bijvoorbeeld in een kelder of schuur. De hoeveelheid lucht tussen pellets is zeer gering en veel kleiner dan bij houtopslag.

 

*Houtpellets zijn altijd klaar voor gebruik, vanwege het lage vochtgehalte.

 

De voordelen tegenover de centrale verwarming/aardgas.

 

* Flinke besparing is mogelijk (afhankelijk van uw woning, gekozen kachel, gebruik, etc).

 

* Veel gezelliger, een sfeervol vuur en toch volledig elektrisch geregeld. De stroomafname is overigens zeer gering. Een pelletkachel verbruikt minder elektriciteit dan een cv-ketel.

 

* De meeste kachels zijn programmeerbaar, zo is het mogelijk om een week- of dagprogramma in te stellen. Sommige kachels zijn zelfs via een wifi-connectie in en uit te schakelen, zo komt u dus altijd thuis in een woning die al warm is.

 

* Met een pelletkachel stook je CO2-neutraal, daarnaast is er veel minder CO2 uitstoot (ongeveer 10x minder!) dan met de centrale verwarming.

 

* Installatie is redelijk eenvoudig. U heeft geen gemetselde schoorsteen nodig. De kachel voert de lucht af via dunwandige stalen buizen met een diameter van slechts 80 of 100 mm.

Let wel op; er is veel know how voor nodig om dit goed te laten functioneren omdat iedere situatie, kachel en rookkanaal anders is. Koop daarom uitsluitend bij de pelletkachel-specialist, dit scheelt een hoop frustratie. Zelf installeren wordt ook afgeraden, u heeft dan vaak geen garantie. Alternatief kan dan zijn om het in samenwerking met uw leverancier te doen.