Pelletkachel of houtkachel?

Gepubliceerd op 9 maart 2020 om 16:44

De voor- en nadelen van een pelletkachel.

In een tijd waarin milieu en  duurzaamheid de boventoon voert, is het een veel gehoord discussiepunt : kies je voor de traditionele houtkachel of voor de moderne pelletkachel? 

Hoewel de kachels een sterke overeenkomst hebben (namelijk het stoken van hout), verschillen ze toch behoorlijk. In dit blog nemen we de voor- en nadelen van pelletkachels en houkachels met je door. Dit helpt je te bepalen wat bij jou past, zodat je een betere keuze kunt maken.

Het verschil tussen een pelletkachel en een houtkachel 

Op het eerste gezicht verschillen pelletkachels en houtkachels niet zo veel van elkaar: ze verbranden hout, geven warmte in je woning en de rook gaat via een pijp naar buiten toe. Maar kijk je naar de binnenkant, dan zie je al snel dat ze niet helemaal hetzelfde zijn. Sterker nog, ze verschillen behoorlijk. 

Een houtkachel is een kachel die één ruimte verwarmt en waarin blokken hout verbranden. Om goed te kunnen branden, is een houtkachel voorzien van luchttoevoer. Dit helpt om de verbrandingskamer zo snel mogelijk heet te krijgen.  

Even opletten! Een houtkachel is geen open haard, we hebben het hier alleen over houtkachels. Een open haard heeft namelijk geen glas voor het vuur en heeft een zeer laag rendement. Het rendement van een houtkachel ligt hoger dan dat van een open haard, maar niet zo hoog als dat van een pelletkachel.

 

80% minder fijnstof

 

Een pelletkachel is de moderne variant van een houtkachel en verwarmt één, maar soms meerdere kamers (dit heet kanalisatie . In een pelletkachel wordt ook een soort hout verbrand, maar dan in de vorm van cilindervormige korrels. De kachel werkt op stroom en de moderne techniek aan de binnenkant zorgt ervoor dat je alleen maar de temperatuur hoeft in te stellen. De houtpellets worden vervolgens vanuit de voorraadkamer aangevuld en gedoseerd.  

De uitstoot van een pelletkachel bevat minder schadelijke stoffen dan die van een houtkachel. 

Een pelletkachel is een slimme kachel met sensoren, is volautomatisch en regelt de warmte en afvoer van uitlaatgassen helemaal zelf.

Houtpellets of houtblokken: welke brandstof kies je? 

Beide kachels gebruiken hout als brandstof. Maar terwijl je in een houtkachel complete houtblokken gooit, gaan in een pelletkachel kleine houtkorrels. Deze korrels, ook wel houtpellets genoemd, bestaan uit samengeperst zaagsel en zijn niet groter dan een dropje.

Brandhout

Stook je met een houtkachel? Dan moet je ervoor zorgen dat het hout droog is. Vochtig hout brandt minder goed en veroorzaakt tijdens de verbranding  erg veel rook en fijnstof. Als je zelf je hout hakt, droog het dan ten minste twee tot drie jaar voordat je het in de houtkachel aansteekt. 

Pelletkorrels branden zuiniger en schoner dan houtblokken, maar het is wel belangrijk dat je de juiste korrels koopt. Let bijvoorbeeld op de kleur. Lichte pellets branden vaak schoner en completer dan de donkere variant omdat ze uit één houtsoort bestaan. Daarnaast weet je met het EN Plus A1 keurmerk zeker dat de korrels aan de strengste criteria voldoen en een zo hoog mogelijk rendement geven.

De voor- en nadelen van een houtkachel 

Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een houtkachel.

Nadelen 

 • Een houtkachel vraagtt flink wat arbeid. Het hout klieven, drogen en naar binnen tillen is een klus waar niet iedereen zin in heeft. Ook de kachel zelf moet regelmatig worden onderhouden. Zo moeten de assen en het glaswerk worden schoongemaakt. Natuurlijk kan je tegenwoordig ook overal hout kopen maar dit is niet goedkoop.
 • Een kachel veroorzaakt rook. Als het windstil is, kan dit in de buurt blijven hangen. Het bijkomende nadelige effect hiervan? Klagende buren en soms keert een hele buurt zich tegen een houtstoker. Vooral de laatste jaren is er flink wat weerstand tegen houtstokers. 
 • De verbranding van hout veroorzaakt fijnstof en andere schadelijke stoffen, wat de luchtkwaliteit behoorlijk verslechtert. Helaas is dit een feit. 

Voordelen 

 • Een houtkachel geeft sfeer. Het klassieke beeld van een brandende houtkachel op een koude winterdag tovert een glimlach op het gezicht van veel Nederlanders. Het heeft iets romantisch. 
 • De geur van hout. Het verbranden van houtblokken heeft een kenmerkende geur die veel mensen lekker vinden. Let wel, er zijn natuurlijk ook mensen die de geur verschrikkelijk vinden.
 • Hout is goedkoop als je het gratis ergens kan  halen omdat het over is.  Bovendien verkoopt bijna elke bouwmarkt  droge, kant-en-klare houtblokken,niet goedkoop maar  het is mogelijk.  Zelf hout kloven is nogal wat  goedkoper. Houd in dit geval wel rekening met de droogtijd. 

 

Vraag een offerte aan of kom  langs in onze showroom

 

De voor- en nadelen van een pelletkachel 

Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een pelletkachel. 

 

Nadelen 

 • Het geluid. Om warme lucht de woning in te blazen, gebruikt een pelletkachel een ingebouwde ventilator. Daarnaast zorgt een schroefmotor voor de automatische aanvoer van pellets. Beide onderdelen kunnen geluid maken tijdens het draaien van de kachel, al verschilt dit sterk per model.
 • De vlam. De vlam van een pelletkachel is niet helemaal te vergelijken met die van een houtkachel. De vlam is vaak kleiner en wat onrustiger. Dit maakt trouwens voor de temperatuur niets uit.
 • Een pelletkachel verbruikt stroom om te kunnen draaien, een houtkachel niet. Daar staat tegenover dat een pelletkachel meer warmte levert. Zo bespaar je weer op stookkosten. 

Voordelen 

 • Hoog rendement. Het zuivere houtafval waarvan pellets worden gemaakt, zorgt voor een hoger rendement dan je met een houtkachel krijgt. Pellets met het juiste keurmerk geven maximale warmte en vrijwel geen as af.
 • Makkelijk in gebruik. Een pelletkachel is bijzonder eenvoudig te bedienen. De ontsteking verloopt automatisch, de temperatuur is makkelijk in te stellen en de kachel kan soms zelfs op afstand worden bediend.
 • Geen gesleep met hout. In tegenstelling tot een houtkachel hoef je met een pelletkachel geen hout te tillen. Je vult de voorraadkamer met houtpellets en hebt dan genoeg voor een dag of twee. 
 • Doordat de pelletkachel zoveel makkelijker te bedienen is dan de houtkachel, zet je hem eerder aan, wat een grotere gasbesparing oplevert. 

Pelletkachel of houtkachel kopen, wat is beter?

Met een houtkachel verwarm je één kamer en stook je blokken hout. De kachel brengt sfeer en warmte in de woning, maar het stoken kost je de nodige moeite. Daarnaast geeft een houtkachel vrij veel rook af en is daarmee schadelijker voor het milieu. 

Een pelletkachel verwarmt één of meerdere kamers, stookt houtpellets en werkt op stroom. De kachel verwarmt met hoog rendement en op een efficiëntere manier, zonder dat je hout hoeft te tillen. De motor en ventilator van een pelletkachel maken soms wat lawaai, al is de uitstoot een stuk schoner en is een pelletkachel aanzienlijk beter voor het milieu. Wist je dat je met een pelletkachel tot wel 30-50% op je energiekosten bespaart?  

Ons advies: pelletkachel kopen heeft  meer voordelen 

Hoewel je uiteindelijk moet kiezen voor wat het beste bij je past, zijn wij ervan overtuigd dat een pelletkachel de beste keuze is. Het is niet voor niets dat we er meer dan tien jaar geleden voor hebben gekozen om ons te specialiseren in deze duurzame systemen. 

Een pelletkachel geeft je dezelfde warmte en gezelligheid als een houtkachel, maar doet dit op een schonere en makkelijkere manier. Je verwarmt duurzaam en bespaart geld op de lange termijn. 

Wil je meer weten over de duurzame warmte van RR Trading? Of wil je een pelletkachel in het echt zien branden? Kom langs in Tolbert en breng een bezoek aan onze showroom. Onze experts staan voor je klaar.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.