Home » Veelgestelde vragen » Pelletkachel: het wordt te warm

Pelletkachel: Het wordt te warm.

Pelletkachel op 20 ingesteld maar het wordt veel warmer.

De pelletkachel wordt te warm. Dit is iets wat we regelmatig te horen krijgen. Hoe is het mogelijk dat een pelletkachel de ruimte veel warmer maakt dan dat is ingesteld op de pelletkachel?

 

Dit komt doorgaans omdat men het instellen van de gewenste temperatuur verwart met het instellen van de thermostaat van de pelletkachel.

Het wordt warmer in de kamer dan ingesteld op de kachel!

Soms wordt het warmer in de kamer dan ingesteld staat op de pelletkachel. De temperatuur in de kamer is dan hoger dan de ingestelde graden op de kachel.

Zodra de kachel de gewenste temperatuur bereikt heeft, brandt de kachel (zolang u hem niet  handmatig uitdrukt) nog steeds door met een vermogen van ongeveer 1,5 kW. Het gevolg hiervan is dat de ruimte meer verwarmt wordt, waardoor het warmer kan worden dan u zou willen. De pelletkachel brandt dan gewoon door en net als bij houtkachel wordt de ruimte dan steeds warmer.

De temperatuurvoeler bevindt zich doorgaans aan de achterkant van de kachel (u ziet dan een draadje, dit is de temperatuurvoeler). Door het thermostaatdraadje iets hoger of iets lager te laten hangen, kan beïnvloedt worden hoe snel de kachel aanslaat/afslaat. 

 

Wat te doen als de temperatuur hoger wordt dan de gewenste temperatuur?

Oplossing: de Eco-stop / thermostaatstand activeren.

Als de kamer temperatuur blijft oplopen na het bereiken van de ingestelde temperatuur, kan eventueel de "Eco Stop" / thermostaat stand geactiveerd worden. Na activeren van de "Eco stop"thermostaat stand zal de kachel volledig uitgaan en weer aanslaan als de ruimtevoeler aan de achterkant van de kachel voelt dat de ruimte weer afkoelt.

De kachel zal uitslaan nadat de gemeten kamer temperatuur wordt overschreden met het getal welke is ingevoerd bij de " Eco stop modus" 

 

Pelletkachel Temperatuur instelling

 

Bij pelletkachels kan de gebruiker twee instellingen doen om de temperatuur in de ruimte te regelen. 

  1. Gewenste temperatuur in de ruimte
  2. Vermogen/versnelling waarbij kachel werkt als temp. lager is

 

  1. Gewenste kamer temperatuur

Dit is de temperatuur welke gewenst wordt in de ruimte. Bij de meeste pelletkachels zit aan de achterkant een ruimte voeler, welke de actuele kamer temperatuur meet. De kachel gaat in een hoger vermogen verwarmen,  zolang de gemeten kamer temperatuur lager ligt dan de ingestelde temperatuur. Na het bereiken van de ingestelde kamertemperatuur gaat de kachel in de laagste stand branden (Meestal aangeduid met " Eco " of " Werking Modulatie ".

LET OP !   De meeste pelletkachels geven op de laagste stand nog steeds 1,5 kW. Als de kamer niet groot is of goed geïsoleerd en de buitentemperatuur is hoog, dan kan het gebeuren dat de kamertemperatuur verder oploopt dan de ingestelde waarde.

 

  1. Vermogen instelling pelletkachel 

Bij de meeste pelletkachels zijn er 5 vermogens instellingen mogelijk. Stand 1 is het laagste vermogen waarbij de pelletkachel kan werken (Meestal 1,5 kW).  Stand 5 is het hoogste vermogen, welke de kachel kan afgeven. Dit getal komt ook meestal terug in de benaming van de kachel. Is een ruimte groot en slecht geïsoleerd dan duurt het langer alvorens de ruimte opwarmt. Stel dan een hogere vermogens-stand in (meer warmte afgifte). Na het bereiken van de gewenste temperatuur gaat de pelletkachel automatisch in de laagste stand branden. Meestal aangegeven met "Eco"of "Werking modulatie" in het display.