Wat is een pelletkachel?

Wat is een pelletkachel of de werking van een pelletkachel ook wel pellet verwarming genoemd? Hieronder vindt u alle informatie over de pelletkachel.

Een pelletkachel  brandt op pellets. De pellets (houtkorrels) worden door middel van een wormwiel naar het verbrandingskamertje getransporteerd. Hier zal een elektrisch verwarmingselement ervoor zorgen dat de pellets ontbranden.   

De lucht die nodig is om een goede verbranding te verkrijgen wordt door een elektronisch geregelde ventilator aangezogen vanuit de ruimte of vanuit de buitenlucht. Dit proces wordt voortdurend gecontroleerd en bijgesteld.

 

De rookgassen worden langs een warmtewisselaar geleid en afgevoerd naar het schoorsteenkanaal.
Doordat de rookgassen naar buiten worden geblazen zal een eenvoudige schoorsteen volstaan. Veelal is een kanaal van 80mm voldoende. De rookgassen hebben dan nog een temperatuur van tussen de 90 en de 180 graden. Afhankelijk van het vermogen en merk van de kachel.
 

Een pelletkachel zal geheel automatisch door een elektronische regelunit de kachel opstarten en op de door u vooraf ingestelde temperatuur brengen. Verschillende programma’s zijn vooraf instelbaar.

Soorten pelletkachels

Het is belangrijk te weten op welke manier u de woning, chalet, boot of kantoor wilt verwarmen.