Pelletkachel, het wordt te warm

Gepubliceerd op 27 maart 2020 om 16:06

Pelletkachel het wordt te warm

De pelletkachel wordt te warm. Dit is iets wat we regelmatig te horen krijgen. Hoe is het mogelijk dat een pelletkachel de ruimte veel warmer maakt dan dat is ingesteld op de pelletkachel?

 

Dit komt doorgaans omdat men het instellen van de gewenste temperatuur verwart met het het instellen van de thermostaat van de pelletkachel.

Het wordt warmer in de kamer dan ingesteld op de kachel!

Soms wordt het warmer in de kamer dan ingesteld op de pelletkachel. De temperatuur in de kamer is dan hoger dan de ingestelde graden op de kachel.

Zodra de kachel de gewenste temperatuur bereikt heeft, brandt de kachel (zolang u hem niet  handmatig uitdrukt) nog steeds door met een vermogen van ongeveer 1,5-2,5 kW. Het gevolg hiervan is dat de ruimte meer verwarmt wordt, waardoor het warmer kan worden dan u wenst. De pelletkachel brandt dan gewoon door en net als bij een houtkachel wordt de ruimte dan steeds warmer.

De temperatuurvoeler bevindt zich doorgaans aan de achterkant van de kachel (u ziet dan een draadje, dit is de temperatuurvoeler). Door het thermostaatdraadje iets hoger of iets lager te laten hangen beïnvloedt u het aan- en uitgaan van de kachel. 

Pelletkachel op 20 ingesteld maar het wordt veel warmer.

Wat te doen als de temperatuur hoger wordt dan de gewenste temperatuur?

Oplossing: de Eco-stop / thermostaatstand activeren.

Als de kamer temperatuur blijft oplopen na het bereiken van de ingestelde temperatuur, kan eventueel de "Eco Stop" of thermostaat-stand geactiveerd worden. Na activeren van de "Eco stop"-thermostaat-stand zal de kachel volledig uitgaan en weer starten als de ruimtevoeler aan de achterkant van de kachel voelt dat de ruimte weer afkoelt.

De kachel zal uitgaan nadat de gemeten kamer temperatuur wordt overschreden met het getal welke is ingevoerd bij de " Eco stop modus" 

 

Pelletkachel Temperatuur instelling

 

Bij een pelletkachel kan de gebruiker twee instellingen doen om de temperatuur in de ruimte te regelen. 

  1. Gewenste temperatuur in de ruimte
  2. Vermogen/versnelling waarbij kachel werkt als temp. lager is

 

  1. Gewenste kamer temperatuur

Dit is de temperatuur die u graag wilt in de ruimte. Bij de meeste pelletkachels zit aan de achterkant een ruimte voeler, welke de actuele kamer temperatuur meet. De kachel gaat in een hoger vermogen verwarmen zolang  de gemeten kamer temperatuur lager is dan de ingestelde temperatuur. Na het bereiken van de ingestelde kamer temperatuur gaat de kachel in de laagste stand branden (Meestal aangeduid met " Eco" of "Werking Modulatie ".

LET OP !   De meeste pelletkachels geven op de laagste stand nog steeds minimaal 1,5 kW. Als de kamer niet groot of goed geïsoleerd is en de buiten-temperatuur is hoog, dan kan het gebeuren dat de kamertemperatuur verder oploopt dan de ingestelde waarde.

 

  1. Vermogen instelling pelletkachel 

Bij de meeste pelletkachels zijn er 5 vermogens-instellingen mogelijk. Stand 1 is het laagste vermogen waarbij de pelletkachel kan werken (Meestal 1,5-2,5 kW).  Stand 5 is het hoogste vermogen, welke de kachel kan afgeven. Dit getal komt ook meestal terug in de benaming van de kachel. Is een ruimte groot en slecht geïsoleerd dan duurt het langer alvorens de ruimte opwarmt. Stel dan een hogere vermogen stand in (meer warmte afgifte). Na het bereiken van de gewenste temperatuur gaat de pelletkachel automatisch in de laagste stand branden. Meestal aangegeven met "Eco" of "Werking modulatie" in het display.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Herman Kleinsmit
2 jaar geleden

Zou ik binnenkort een afspraak kunnen maken om te zien wat de mogelijkheden en kosten zijn als u een pallet kachel instaleerd op de vloerverwarming.misschien dan ook een nieuwe ketel.deze is van 2004 mijn tel is 0653759650

Johan bloemberg
een jaar geleden

Graag een prijs voor onderhoud en afstellen van de kachel 0621833700