Home » Wat zijn goede pellets?

Wat zijn goede pellets?

Gepubliceerd op 18 mei 2019 15:40

Slechte pellets leiden tot veel problemen met de pelletkachel. Wat is nou een slechte pellet maar belangrijker..wat is nou een goede pellets?

We kunnen stellen dat ‘’de beste’’ pellet niet bestaat. Huhhh?

 

We kunnen wel zeggen dat de beste pellet brandt zoals de klant dat graag wil.

 We kunnen  ook stellen dat “de” beste pellet niet bestaat omdat de eerste klant bijvoorbeeld onder de beste pellet verstaat de pellet die zoveel mogelijk warmte geeft.

De tweede klant verstaat onder de beste pellet misschien wel de pellet met het hoogste vuur.

En de derde klant vindt dat de beste pellet die is die de minste as geeft. 3 Klanten voor wat voor hun ‘’de beste’’ pellet is, 3 meningen.

 

In z’n algemeenheid kunnen we wel wat vertellen over pellets. Onze licht Elite pellets (inderdaad die in de groene zakken) bevatten alleen naaldhout. In zijn algemeenheid branden witte pellets schoon en laten ze wat minder as na dan de bruine pellets.

 Tevens blijft het raam met het stoken van de witte pellets vaak wat langer schoon waardoor u de kachel minder vaak hoeft schoon te maken.  

Verder geven witte pellets een wat hoger vlambeeld dan bruine pellets. Witte pellets branden minder lang dan bruine pellets waardoor u er relatief meer van verbruikt dan wanneer u met bruine pellets zou stoken.

De erg gewilde blauwe zak Elite pellets bevat donkerker pellets. Deze pellets bevatten naaldhout en wat loofhout. Het voordeel van de mix van houtsoorten is dat uw kachel er langer op brandt. U hoeft de kachel dus minder vaak te vullen en of jaarbasis bespaart u zeker als u met blauwe Elite pellets stookt.

Er zijn ook compleet eiken pellets op de markt maar daar zijn we geen voorstander van hoewel deze pellets veel warmte geven, een schoon raam en weinig as.

We verkopen geen eiken pellets omdat deze veel te warm worden voor de pelletskachels. De onderdelen verslijten hierdoor veel sneller (denk aan ontstekingspen, branderbakje, vlamplaat, binnenbeplating, etc). De uiteindelijke levensduur van de pelletkachel wordt verkort door het stoken met eiken pellets.

 

Let bij het kopen van pellets altijd op of de pellets het keurmerk ENPLUS A1 hebben. Alle andere keurmerken dekken de kwaliteit van de pellets niet. Dan kan het voorkomen dat de pellets van allerlei kwalijke stoffen (slecht voor milieu en voor uw kachel) en/of onbrandbare materialen bevat zoals ijzer,  glas, plactic, etc. Uw kachel kan dan gemakkelijk schade oplopen waardoor u reparatiekosten kan verwachten omdat er geen aanspraak op garantie mogelijk is als men ondeugdelijke pellets gebruikt.

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Tim
9 maanden geleden

Goedemiddag,

Ik las het bericht over de blauwe elite pellets.
Ik gebruik op jaarbasis 8 pellets a 1050 kg

Kunnen jullie mij een aanbieding maken als ik dit bij jullie afneem? Het gaat mij dan op de elite blauw

Mvg Tim