Home » de Pelletkachel » Veelgestelde vragen » Pelletkachel ploft, bakje loop over

Pelletkachel bakje loopt over

Pelletkachel branderbakje stroomt over.

 
 
Het probleem met een ontploffing in een pelletkachel en het overstromen van het branderbakje is een vaker voorkomend iets en het is begrijpelijk dat mensen ervan schrikken. 
 
Bij dit probleem lijkt het erop dat de pelletkachel teveel pellets geeft waardoor het bakje te vol loopt en soms overstroomt. Het echte probleem is echter niet het teveel aan pellets. 
 
Het overstromen van het bakje, het ploffen van de pelletkachel, komt altijd voort uit het te laat ontsteken van de pellets. In zo’n geval is tijdens de ontstekingsfase wel warmte-ontwikkeling, er ontstaat gasvorming maar pellets worden te laat ontstoken waardoor er relatief veel pellets in het bakje komen. Opeens vliegt het gevormde gas in brand, geeft een knal en vervolgens gaan er veel pellets branden wat veel vuur geeft.
 
Het probleem van het overstromen van het bakje met de ontploffing komt door één van onderstaande redenen:
 
Als de kachel het probleem incidenteel heeft, kan de reden zijn:
- het niet juist terugplaatsen van het branderbakje.  Met name het niet tegen de achterkant aanduwen van het branderbakje, na het uitzuigen. Dan kan de hete luchtstroom de korrels niet bereiken. Dit probleem komt regelmatig voor als men de kachel nog niet zo lang heeft. Men moet zichzelf aanleren het bakje op de juiste manier terug te plaatsen en het bakje helemaal tegen  de achterwand met ontstekingspen aan te drukken. 
- niet tijdig uitzuigen van het branderbakje. Doordat de kachel te weinig lucht aan kan zuigen, kan de kachel deze storing geven.
 
 
Als de kachel het probleem structureel heeft, kan de reden zijn:
- het kan zijn dat er niet genoeg lucht wordt toegevoegd aan de opstart. De  luchttoevoer kan middels de instellingen omhoog worden gezet.
- het kan zijn dat er stof en/of dierenharen zitten bij het gat voor het invoeren van de verse lucht, het is een goed idee om dit gaatje (ongeveer 6 cm doorsnee aan de achterkant van de kachel) regelmatig uit te zuigen. 
- het kan zijn dat de kachel toe is aan groot onderhoud, de kachel kan dan niet genoeg lucht aanzuigen tijdens de opstart.
- het kan zijn dat de ontstekingspen aan vervanging toe is. Bij iedere opstart slijt de pen een beetje waardoor hij steeds wat in vermogen afneemt. Na verloop van tijd is de ontstekingspen als het ware te zwak om voldoende warmte naar de houtkorrels te leveren. Het lijkt dan alsof de pellets ophopen, in feite ontsteekt de kachel te laat en uiteindelijk zal de  kachel helemaal niet meer ontsteken. Heel soms heeft een nieuwe kachel een slechte ontstekingspen waardoor het probleem ontstaat. Nieuwe ontstekingspennen kunt u hier bestellen. 
 
Wij raden u aan om na een ontploffing in de kachel:
- de kachel (opnieuw) uit te zuigen en het branderbakje heel bewust terug te plaatsen tot het niet verder naar achteren kan worden geschoven en een herstart te maken. Doorgaans start de kachel probleemloos op en komt het overlopen van het bakje en een ontploffing in de kachel niet weer voor.