De 8 grootste misverstanden rond pelletkachels

Gepubliceerd op 18 april 2020 om 09:59

De 8 grootste misverstanden rond pelletkachels

 

De pelletkachel heeft een imagoprobleem. Hij is tot het slechtste jongetje van de klas gebombardeerd, terwijl hij toch echt kan zorgen voor een aangenaam en veilig verwarmd huis. Johan Rispens, gespecialiseerd in duurzame verwarmingssystemen, helpt de 8 grootste misverstanden over pelletkachels de wereld uit.

Als eigenaar van RR Trading in Tolbert is Rispens een van de grootste importeurs van pelletkachels in Nederland. Er branden in ons land dankzij hem zo’n 25.000 tot 30.000 pelletkachels, die hij sinds 2007 verkoopt. Rispens deelt graag zijn kennis over de toestellen, want ze worden nog te vaak als gevaarlijk gezien. Onterecht, volgens hem.

Misverstand 1: Als een pelletkachel goed is geïnstalleerd, dan is het veilig.

De installatie van een pelletkachel moet goed gebeuren, dat staat vast. Maar daarmee is de kous niet af. Rispens: ,,Het allerbelangrijkste is hoe een gebruiker met zijn kachel omgaat. Dat bepaalt hoe veilig de pelletkachel is. Regelmatig schoonmaken, periodiek onderhoud en goede houtpellets zijn cruciaal.”

Misverstand 2: Een pelletkachel heeft bijna geen onderhoud nodig.

Een pelletkachel vraagt om meer onderhoud dan je misschien gewend bent bij een cv-ketel op gas. Periodiek onderhoud vergroot namelijk de brandveiligheid. ,,Inspecteer het rookkanaal geregeld en veeg hem indien nodig schoon”, raadt Rispens aan. ,,Houd er ook rekening mee dat het verwarmingselement in de loop der tijd kan slijten, waardoor de opstart moeilijker verloopt en je gasvorming krijgt.”

Misverstand 3: Als er toch iets fout gaat, trek dan meteen de stekker eruit.

Gaat er onverhoopt toch iets mis met de pelletkachel? Dat kan schrikken zijn, maar probeer niet in paniek te schieten. ,,Vaak zijn mensen geneigd om de stekker er meteen uit te trekken. Maar dat kan juist extra gevaar opleveren, omdat de gassen dan niet of nauwelijks worden afgevoerd”, aldus Rispens. ,,De gebruiker is in meer dan 80 procent van de gevallen de veroorzaker van een foute opstart. Dus niet het toestel, zoals vaak wordt gedacht. Zorg wel dat je na een foute opstart altijd de brander goed inspecteert, reinigt en terugplaatst.”

Misverstand 4: Hoe duurder de pelletkachel, hoe beter.

Vanuit RR Trading verkoopt Rispens pelletkachels in verschillende prijsklassen. Op die manier maakt hij de duurzame verwarming ook toegankelijk voor mensen met een kleinere portemonnee. ,,Al onze pelletkachels voldoen aan de Europese veiligheidseisen en -normen. Deze worden officieel pas in 2023 verplicht, maar onze pelletkachels voldoen er nu al aan. Zowel de hoger- als de lagergeprijsde kachels.”

Pelletkachel topNext

Misverstand 5: Alle houtpellets hebben dezelfde kwaliteit.

Houtpellets zijn korrels van geperst zaagsel en houtafval. De verbranding ervan verloopt automatisch, waardoor het schoon en efficiënt is. Mits je pellets van goede kwaliteit hebt. ,,Gebruik geen goedkope pellets. Die zijn slechter voor het milieu en je moet de kachel vaker schoonmaken, omdat de vervuilingsgraad omhoog gaat”, licht Rispens toe. ,,Bewaar de houtpellets bovendien droog en in een dichte zak. Zo houd je de kwaliteit op peil.”

Misverstand 6: Ieder huis is geschikt voor een pelletkachel.

Niet voor alle 7 miljoen huishoudens in Nederland is een pelletkachel de oplossing. ,,Voor huizen die in meer dunbevolkte gebieden staan, zoals hier in de noordelijke provincies, kan het de ideale verwarming zijn”, licht Rispens toe. ,,Woon je in een dichtbebouwde wijk? Kijk dan goed of je de buren niet tot last bent. De plaatsing van het rookkanaal is bijvoorbeeld van groot belang, ook met het oog op veiligheid.”

Misverstand 7: Een houtkachel is beter dan een pelletkachel.

Houtkachels roepen in tegenstelling tot pelletkachels vooral positieve associaties op, volgens Rispens. Hij vindt dat gek: ,,Bij pelletkachels gaat er veel minder warmte verloren dan bij een houtkachel of open haard. Ze hebben een rendement van maar liefst 92 procent, terwijl het rendement van een open haard ongeveer 10 procent is. Als we de 1 miljoen houtkachels in Nederland door pelletkachels vervangen, dan vermindert de uitstoot van fijnstof enorm en krijgen we een schonere lucht.” 

Misverstand 8: Pelletkachels zijn gevaarlijk.

Tot slot helpt Rispens het meest hardnekkige misverstand uit de wereld: ,,Als een pelletkachel goed is geïnstalleerd, je onderhoudt hem goed en je gebruikt de juiste houtpellets, dan hoef je nergens bang voor te zijn. Dan kun je zorgeloos genieten van een heerlijk verwarmd huis.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.