Misverstanden rond pelletkachels

Gepubliceerd op 7 maart 2020 om 13:29

Steeds meer huizen worden verwarmd door een pelletkachel. Maar wat moet u weten vóórdat u zo’n moderne kachel koopt? Wij helpen de hardnekkigste misverstanden uit de wereld.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een moderne kachel die brandt op zogenaamde pellets; samengeperste korrels zaagsel en houtafval. Volgens Milieu Centraal zijn deze kachels 95% (!) schoner dan open haarden, houtkachels en allesbranders. Van de buitenkant lijkt een pelletkachel veel op een klassieke houtkachel, maar van binnen niet. Dit vernuftige apparaat heeft onder andere een computerbord die alles regelt en controleert. Een kachel 3.0 dus.

Pelletkachel kopen? Ken deze 4 misverstanden

Staat een pelletkachel bovenaan uw verlanglijstje? Of bent u nog aan het wikken en het wegen? Lees dan eerst deze misverstanden.

Misverstand 1: een pelletkachel heeft bijna geen onderhoud nodig

De onderhoud van een pelletkachel wordt vaak onderschat. Het advies is om iedere dag de verbrandingskamer schoon te maken met een aszuiger en om iedere 3 maanden de kachel grondig te poetsen. En dat is nog niet alles: om brand te voorkomen, is het verstandig om jaarlijks de schoorsteen te laten vegen én een specialist naar de kachel te laten kijken. Tijdens zo’n groot onderhoud worden onder andere de ventilatoren schoongemaakt en de elektronica gecontroleerd.

Misverstand 2: alle houtpellets zijn hetzelfde

Wie denkt dat een pellet een pellet is, heeft het mis. Er zijn veel verschillende pellets te koop, maar ze zorgen lang niet allemaal voor een veilige verbranding. Zeker weten dat het snor zit? Koop dan alleen pellets met een ENplus A1-keurmerk, dit staat op de verpakking. De brandweer adviseert ook om pellets te gebruiken die licht van kleur zijn. Door de toevoeging van loofhout of hardhout worden ze donkerder van kleur. Het nadeel van deze houtsoorten is dat ze moeilijker verbranden en ervoor kunnen zorgen dat de kachel eerder slijt.

Misverstand 3: een pelletkachel kun je zelf installeren

Helaas is het installeren van een pelletkachel geen eitje. Dat u deze kachels bij een doe-het-zelfmarkt op de kop kunt tikken, betekent niet dat u ze ook zelf moet installeren. Deze klus kunt u beter overlaten aan een installateur met ervaring. Zo weet u zeker dat het rookkanaal aan alle veiligheidseisen voldoet en kunt u zonder zorgen stoken.

Misverstand 4: houtpellets zijn 100% veilig

Houtpellets kunnen koolmonoxide produceren en zijn daarom niet 100% veilig. Omdat je koolmonoxide niet ziet, ruikt en proeft, staat het bekend als sluipmoordenaar. Heel gevaarlijk, want koolmonoxide wordt 250 keer sneller in in het bloed opgenomen dan zuurstof. Een koolmonoxidevergiftiging kan daardoor snel gaan. Het advies van de brandweer is om de ruimte waarin de pellets liggen continu te ventileren. Heeft u de pellets opgeslagen in een kelder? Dan is een koolmonoxidemelder geen overbodige luxe.

Het zekere voor het onzekere nemen? Met onze Woonverzekering kunt u uw huis en spullen zo goed mogelijk tegen brand verzekeren. En dat tegen een hele fijne premie! Bereken direct wat een Woonverzekering bij InShared kost.

[bron: brandweer.nl, milieucentraal.nl Verzekeringsmaatschappij Inshared.l

Delen op Facebook Delen op Twitter

Reactie plaatsen

Reacties

Chiel Mense
een maand geleden

Ik bezit een duroflame Batavia T4 ,maar deze is niet correct afgesteld;zoek nu een bedrijf/monteur dit dit kan verhelpen woonplaats Heemstede (023)